Szpinakowa lazania z serkiem ricotta

 

Składniki: 6 płatów lazanii opakowanie mrożonego szpinaku (45 dag) opakowanie serka ricotta (25 dag) 5 jajek 3 plastry żółtego sera 3 plastry pomidora sól, pieprz, oregano masło Przygotowanie: 1. Płaty makaronu ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Szpinak rozmroź. Masło stop na patelni, włóż szpinak, duś 15 min. Zdejmij z ognia, dodaj serek ricotta, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Jajka sparz. 2. Dno i boki formy keksowej (np. o wymiarach 11 na 25 cm) natłuść. Ułóż warstwę makaronu i szpinaku, wbij dwa jajka obok siebie, aby się rozlały po szpinaku. Posyp solą i pieprzem. Ułóż warstwę makaronu i szpinaku, wbij jedno jajko, posyp solą i pieprzem. Ponownie warstwę makaronu i szpinaku, wbij dwa jajka, przypraw. Ułóż resztę makaronu, przykryj serem, ułóż pomidory, posyp oregano. Zapiekaj 40 min w temp. 200°C.

Related posts