Krem bawarski z marynowanymi truskawkami
4 płaty żelatyny
Laska wanilii
500 ml mleka
Szczypta soli
5 żółtek
125 g cukru
250 g śmietany
250 g truskawek
Mięta
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ. Mleko, sól, miąższ i laskę wanilii zagotować, laskę wanilii wyjąć. Żółtka utrzeć z 100 g cukru. Stopniowo dodawać mleko. Przelać do rondelka i ogrzewać na parze, cały czas ubijając, aż zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia).
Krem przełożyć do miski, żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym kremie. Krem ostudzić. Śmietanę ubić i wmiesza,ć gdy krem zacznie tężeć. Rozdzielić do salaterek i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Truskawki i miętę pokroić i zmieszać z 25 g cukru, odstawić na 10 minut. Krem podawać z truskawkami.