Krem bawarski z marynowanymi truskawkami

Krem bawarski z marynowanymi truskawkami

 

Zdjęcie

Krem bawarski /Smacznego
Krem bawarski
/Smacznego

Składniki:

4 płaty żelatyny

Laska wanilii

500 ml mleka

Szczypta soli

5 żółtek

125 g cukru

250 g śmietany

250 g truskawek

Mięta

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ. Mleko, sól, miąższ i laskę wanilii zagotować, laskę wanilii wyjąć. Żółtka utrzeć z 100 g cukru. Stopniowo dodawać mleko. Przelać do rondelka i ogrzewać na parze, cały czas ubijając, aż zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia).

Krem przełożyć do miski, żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym kremie. Krem ostudzić. Śmietanę ubić i wmiesza,ć gdy krem zacznie tężeć. Rozdzielić do salaterek i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Truskawki i miętę pokroić i zmieszać z 25 g cukru, odstawić na 10 minut. Krem podawać z truskawkami.

Related posts