Składniki, 4 porcje:
Bakłażany:
•700 g bakłażana (2 sztuki)
•4 łyżki oliwy extra vergine
Sos mięsno-pomidorowy:
•1 łyżka oleju roślinnego
•1 cebula
•1 ząbek czosnku
•500 g chudego mielonego mięsa (cielęciny, wołowiny lub jagnięciny lub mieszanego)
•1/3 szklanki białego wina
•1 puszka pomidorów (obranych i pokrojonych) w gęstym sosie pomidorowym + ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
•1 łyżka posiekanej natki pietruszki
•1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
•szczypta chili
•1 łyżeczka suszonego oregano
•1/2 łyżeczki cukru
•sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos beszamelowy:
•30 g masła
•2 płaskie łyżki mąki (25 g)
•300 ml mleka
•sól morska
•szczypta gałki muszkatołowej
•1/2 szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Bakłażany: Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 – 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 – 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.
- Sos mięsno-pomidorowy: Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.
- Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut